A Luca Pacioli Társaság idén megrendezte az ország első nagyszabású, tisztán számviteli-adózási esettanulmányi vetélkedőjét, a Bosnyák János Nemzeti Emlékversenyt. A verseny a még 2018-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett Bosnyák János Emlékverseny sikere nyomán jött létre. A tavalyi évben megrendezett vetélkedő kizárólag a Budapesti Corvinus Egyetem falain belül lett meghirdetve, ám az akkora sikert aratott a közgázos hallgatók körében, hogy idén a verseny meghirdetésre került nem csupán Magyarország minden pénzügy és számvitel alapszakos hallgatója, hanem számos külhoni egyetem diákjai számára is.

A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny két fordulóból állt: az első forduló a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézete és a PwC Magyarország által közösen összeállított számviteli-adózási esettanulmány csapatban történő megoldásáról szólt, a második fordulóban pedig az esettanulmány megoldásának szakmai zsűri előtt történő prezentálását várták a versenyzőktől. Annak ellenére, hogy az indulás feltétele az anyaországban az aktív, alapszakos, pénzügy- és számvitel szakos jogviszony, míg külhonban az ezzel egyenértékű gazdasági képzések voltak, vagyis rendkívül szűk volt a célközönség köre, a verseny nagy tömegeket megmozgatott: 13 felsőoktási intézmény 42 csapata adta be jelentkezését, amely mindösszesen 150 versenyző hallgatót jelentett.

Az első fordulóban egy rendkívül komplex feladatot kellett megoldania a csapatoknak: egy közel 40 oldalas, IFRS standardok szerint összeállított beszámolóban kellett megtalálniuk a hibákat. Annak ellenére, hogy a megcélzott alapszakokon a nemzetközi számviteli standardok oktatása csekély mértékű csupán – több intézményben nem is oktatják –, 22 csapat végül megbirkózott a feladattal. A második fordulóba ezen 22-ből a 7 legszínvonalasabb megoldást benyújtó csapat jutott be: 2 csapat a Budapesti Corvinus Egyetemről, 2 csapat a Miskolci Egyetemről, 1-1 csapat a Budapesti Gazdasági Egyetemről és a Debreceni Egyetemről, illetve 1 külhoni csapat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemről.

A második forduló március 13-án egy kellemes díszvacsorával vette kezdetét a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének aulájában, a csapatok prezentálására pedig másnap, március 14-én délelőtt, illetve kora délután került sor a Corvinus díszelőadójában. A megoldásokat egy 7 főből álló szakmai zsűri értékelte, amely vegyesen tartalmazott egyetemi oktatókat és a szponzor cégek képviselőit is. A zsűri elnöke Prof. Dr. Lukács János (Budapesti Corvinus Egyetem) volt, mellette Erdős Gabriella (Budapesti Corvinus Egyetem), Dr. László Norbert (Budapesti Corvinus Egyetem), Dr. Lakatos László Péter (Budapesti Corvinus Egyetem), Mészáros László (Pénzügyminisztérium), Kovács László András (MOL) és Balázs Árpád (PwC) igyekeztek felállítani a végső sorrendet a csapatok között.

Az eredményhirdetésen személyesen részt vett a verseny fővédnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter is. 

A vetélkedő dobogójának harmadik fokára a Budapesti Corvinus Egyetem Accountables nevű csapata állhatott fel (tagjai: Dalanics Rebeka Petra, Túri Dorina és Mucza Szilvia Zsuzsanna), a második helyezett az ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból álló Számvitel BA csapat lett (tagjai: Hári Anna, Szentesi Barbara, Molnár Fanni Barbara és Oszter Anna), a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny győztese pedig a Debreceni Egyetemről érkező DE-ACC (tagjai: Borók Réka, Józsa Priscilla, Póta Cserne Panka és Csányi Dávid).

A vetélkedő 2.560.000 Ft értékű összdíjazása 1.000.000 Ft készpénzjutalmat, 1.000.000 Ft értékű képzési támogatást és 560.000 Ft értékű egyéb tárgyi jutalmat, ajándékot takart. A díjazás többek között a Pénzügyminisztérium, a PwC Magyarország, a Laveco Group, a MOL, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ és az Unilever felajánlásaiból épült fel, de a verseny megvalósítását nagyban elősegítette a Budapesti Corvinus Egyetem, a BCE Hallgatói Önkormányzat, az OrienTax és a MorganStanley is.

A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny szakmánk, a számvitel ünnepe. A vetélkedő során együtt ünnepeltek a számvitel oktatói, művelői, szabályozói és növendékei annak érdekében, hogy megadják ennek a szakmának azt a figyelmet, törődést, amelyet megérdemel. Hogy kellő komolysággal viszonyuljanak hozzá, olyasféle komolysággal, amely méltó a súlyához és szerepéhez, amelyet nemzetgazdaságunkban betölt. Aligha lehetne ezt a szakmát ennél megfelelőbben megünnepelnünk! Úgy véljük, hogy valami, amely ily módon összehozza egymással a szakma legjelesebb képviselőit s legtehetségesebb fiataljait – ráadásul egy olyan szakma területén, amely a nemzetgazdaság egésze számára elengedhetetlen fontosságú, s amely szakma számára ugyanakkor a fiatalítás, az utánpótlásnevelés az egyik legnagyobb kihívást jelenti –, olyasvalami, amit érdemes ápolni, megőrizni, folytatni. Bízunk benne, hogy versenyünk hagyománnyá válhat, s hogy az idei alkalmat követően minden évben megrendezésre kerül majd a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny, minden évben március idusának közelében. Ehhez kérjük a szakma egészének támogatását a jövőben is.

Bosnyák János tanár úr halálának évfordulóján a Luca Pacioli Társaság idén is koszorút helyezett el az egyetemi domborműnél!

Az elmúlt időszakban több tagunk is komoly elismerésben részesült, hiszen hét tagunk is MNB ösztöndíjas, illetve ketten még a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat is elnyerték.

Tóth Letícia Társaságunk mellett az SPM diákszervezetben is aktív szerepet vállal. Letícia nemcsak tanulmányai során ér el kiváló eredményeket, hanem a Rajk László Szakkollégium tavalyi esettanulmányi versenyén első helyen végzett.

Német Kristóf Társaságunk Oktatási felelőse és a HÖK G-kari gazdasági divíziójának vezetői tevékenysége révén, továbbá kiváló tanulmányi átlagáért érdemelte ki az Ösztöndíjat.

Letícia és Kristóf MNB és Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban is részesültek.

Péter Anna kiváló tanulmányi átlagával és a 2017-ben első alkalommal megrendezett Bosnyák János Emlékversenyen való részvételével érdemelte ki az MNB Ösztöndíjat.

Takács Bálint, Kovács Lilla és Pollák Nándor kiváló tanulmányi eredményükért részesültek MNB Ösztöndíjban.

Juhos Dániel kiváló tanulmányi eredménye mellett a Pénzügyi Számvitel Tanszéken végzett demonstrátori tevékenység miatt kapta meg az MNB ösztöndíjat.

Mind a hét tagunk aktív szerepet vállal Társaságunk szakmai és közösségi életében is.

Gratulálunk az egész Társaság nevében!

12
szept.

A tanév és egyben az Őszi Szakmai Időszak kezdeteként a héten tartotta Őszi Nyitógyűlését Társaságunk, amely eseményre már szinte hagyománynak tekinthető módon a Budapesti Corvinus Egyetem 3001-es dísztermében került sor.

A Közgyűlés számos fontos kérdésben hozott döntést, így többek között elfogadásra került a 2019. évre vonatkozó Költségvetési Határozat, illetve a tartalmi elemek alapos megvitatása után a Tagok elfogadták az Őszi Szakmai Határozatot is. A Közgyűlés további fontos feladata volt az új Csoportvezetők megválasztása, így a Tagság döntése értelmében az Őszi Szakmai Időszakban Szakmaiságért Felelős Csoportvezető pozíciót Juhos Dániel, a Kapcsolatokért Felelős Csoportvezető pozíciót Nagy Bence Tamás, a Marketingért Felelős Csoportvezető pozíciót Balogh Vivien, a Finanszírozásért Felelős Csoportvezető pozícióját Kertész Réka, a Közösségért Felelős Csoportvezető pozíciót Sándor Bettina, az Adminisztrációért Felelős Csoportvezető pozíciót pedig Ferenczi Fanni Csilla tölti be. Köszönjük a leköszönő csoportvezetők, Erdei Panna és Szolnoki Dániel munkáját, továbbá köszönjük két Tiszteletbeli Tagunknak, Lukács János és Adorján Csaba tanár uraknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték Társaságunk Őszi Nyitógyűlését!

Társaságunk sűrű félév előtt áll, számtalan ötlettel és tervvel vártuk már az őszt, így ezek megvalósításához még nagyobb elánnal látunk majd neki. Reméljük valamelyik programunkon minél előbb találkozunk, addig is Mindenkinek sikeres félévet kívánunk!

10
szept.
2018. szeptember 10.
Kategória: Mérföldkő

Múlt hétvégén tartottuk meg a Pacioli Tábort. Mi, tagok 3 élményekkel teli napot tölthettünk el Parádon, festői környezetben. A tábor elsősorban a szórakozásról szólt. Nappal minden csoport 1-1 játékkal szórakoztatta a tagságot, éjszaka pedig jöhetett a hajnalig tartó bulizás. Garantált volt a jó hangulat!

Mivel mi egy szakmai közösség is vagyunk, nem telhetett el a hétvége komolyabb program nélkül. A Szakmaiságért Felelős Csoport szervezésében sor került egy TDK beszélgetésre is, ahol több dolgozat átbeszélésével tippeket és tanácsokat kaptunk a TDK íráshoz.

Mesterszakácsaink pedig gondoskodtak arról, hogy senki se maradjon éhes. Paprikás krumplival és pörkölttel kedveskedtek nekünk, este pedig hangulatos szalonnasütést tartottunk.

Köszönjük szépen a Közösségért Felelős Csoportnak a kiváló szervezést! Nagyon jól éreztük magunkat. Ennek köszönhetően közösségünk még jobban összekovácsolódott. Három ilyen tartalmas nap után megújult erővel várjuk az Őszi Szakmai Időszakot.

Igazold, hogy nem vagy robot!